Ansambl pjesma i igara Dobczyce – Poljska

Ansambl pjesma i igara Dobczyce osnovan je 2000. godine u Centru za kulturu i sport u Dobczyce. Njen pokretač bio je Leszek Pniaczek koji je tada bio direktor Centra zajednice. Maria Bobowska postala je prva koreografkinja koja je preuzela teret pripreme grupe za prve javne nastupe. Zatim je sledeća koja je obavljala ovu funkciju bila: Barbara Chęcińska (od 2001) i Emilia Dziewońska (od 2002). U ranim fazama, hor i bend su vodili Piotr Suchta, Józef Maniecki i Andrzej Topa. Piotr Suchta i Józef Maniecki nisu samo vodili praksu, već su i napisali prve aranžmane.

Adrian Kulik, sertifikovani instruktor plesa, počeo je sarađivati ​​s grupom 2006. godine i od tada je koreograf i direktor Ansambla za pjesmu i ples Dobczyce. Magdalena Irzyk, korepetitorka, pridružila se kadru 2009. godine i tamo radila do 2012. godine. 2013. godine, Beata Czajka-Rolińska, vokalni trener, vokal, učitelj i diplomirani vokalni i glumački odsjek na Muzičkoj akademiji u Krakovu, 2015. godine timu se pridružila Paulina Karp, vođa benda, harmonikaš, aranžer i diplomac Muzičke akademije u Krakovu.

Prvu postavu Ansambla za pjesmu i ples Dobczyce čine plesači (mladi), hor i bend (odrasli). Današnji ansambl se sastoji od plesne i vokalne grupe koja se sastoji od nekoliko desetaka ljudi i folklornog sastava koji se uglavnom sastoji od djece i mladih. Međutim, tu je i nekoliko odraslih članova grupe.

Dobczyce Ansambl za pjesmu i ples ima u svom repertoaru poljske narodne plesove kao što su: Polonaise, Mazur, Kujawiak, Oberek, Cracovian, plesni i vokalni (lubelska, kurpiowska, śląska, rzeszowska) kao i narodne pjesme i melodije.

Ansambl održava koncerte u zemlji i van nje, učestvuje u najvažnijim plesnim turnirima i emisijama u Poljskoj, često postižući vrhunske stepenice podijuma. Nekoliko parova ima majstorsku klasu A i mnogo prestižnijih titula i nagrada.

Ansambl je predstavljao Kraljevski grad Dobczyce tokom Međunarodnog folklornog festivala održanog u Poljskoj (Olsztyn, Ostróda, Kraków, Myślenice, Dobczyce) i u inozemstvu (Srbija, Slovačka, Njemačka, Španjolska, Portugal)
Članovi ansambla stalno usavršavaju svoje talente tokom nastave, radionica i grupacija koje vode istaknuti umjetnici, koreografi, vokalisti i glumci.
Direktor benda i najzastupljeniji plesači dobili su nagradu gradonačelnika. Dobczyca i nagradu guvernera distrikta Myślenice u oblasti kulture i sporta.

ADRIAN KULIK -direktor, koreograf, menadžer
BEATA CZAJKA-ROLIŃSKA – učiteljica pjevanja, vokalni instruktor
PAULINA KARP – Urednik i voditelj benda