PROGRAM FESTIVALA

P R V I D A N
Srijeda 01.05.2019.god.

Prvi dan festivala srijeda 01.05.2019. god. stižu nam predstavnici iz Poljske. Srijeda je slobodan dan za sve učesnike festivala dok sve aktivnosti počinju u četvrtak. 02.05.2019.godine kada nam dolaze i ansambli predstavnici: Crne Gore i Srbije.

D R U G I D A N
Četvrtak 02.05.2019.god.

Planom programa rada ovogodišnjeg festivala četvrtk 02. maj predviđen je za defile i svečano otvaranje u Hramu Hrista Spasitelja. U četvrtak 02.05.2019.godine dolaze nam i ansambli predstavnici: Crene Gore i Srbije. Ansambli se okupljaju pred Domom kulture u Zalužanima odakle polaze u grad na defile. Po dolasku pred pozorište Republike Srpske formiraće se povorka učesnika defilea koja će krenuti Gospodskom ulicom u pravcu Trga Krajine. Na trgu će se svi ansambli predstaviti sa po jednom kratkom numerom poslije čega svi u defile povorci odlaze i Hram Hrista Spasitelja gdje će se u vremenu od 17.00 – 17.20 časova održati blagoslov učesnika i svečano otvaranje festivala. Poslije fotografisanja ansambala ispred Hrama, u 18.00 časova učesnici u defile povorci odlaze u tvrđavu Kastel sledećom maršutom: Hram – Trg Krajine – trotoarom ispred hotela Palas do Džamije – poslije Džamije skrenuti lijevo pravo prema tvrđavi Kastel – po ulasku u tvrđavu odlazak prema ljetnoj pozornici gdje je planiran početak koncerta u 19.30 časova. Koncert će prigodnom zdravicom otvoriti narodni zdravičar Rade Banjanin.

U slučaju nevremena kocert povodom otvaranja festivala že se održati u Domu kulture – Zalužanu i poslije koncerta učesnici odlaze u Dom kulture – Zalužani gdje će se održati prezentacija tradicionalnih jela, starih zanata te podjela diploma i poklona ansamblima koji su učestvovali na prvoj koncertnoj večeri.

Tabela br. 1

U Banja Luci – tvrđava Kastel (ili pozorište Jazavac) nastupiće sljedeći ansambli:

NAZIV ANSAMBLA DRŽAVA MJESTO
ANIP Mladost RS Banja Luka
MFA „Dobczice“ Poljska Dobczice
KUD „Jovan Dučić” Srbija Nova Gajdobra
KUD „Srpski vitezovi“ RS Banja Luka
KUD „Petar 1. Karađorđrvić Mrkonjić” RS Mrkonjić Grad
KUD „Ribnik“ RS Previja
CKUD „Sveti Georgije“ RS Banja Luka

T R E Ć I D A N
Petak 03.05.2019.god.

Treći dan festivala je slobodan za sve učesnike. Taj dan po rasporedu učesnici festivala će imati priliku da obiđu kulturno-istorijske spomenike i upoznaju turističke znamenitosti Republike Srpske, obići će: Kastel, Ferhat-pašinu, Safikadin grob, Šehitluke, Manastir Krupu i vodenice na rijeci Krupa. Poslije izleta po dva predstavnika ansambala imaće zajedničko druženje i upoznavanje u pansionu Ortodoks.

Tabela br. 2

NAZIV ANSAMBLA DRŽAVA MJESTO
ANIP Mladost Republika Srpska Banja Luka
MFA „Dobczice“ Poljska Dobczice
KUD „Jovan Dučić” Srbija Nova Gajdobra

Č E T V R T I D A N
Subota 04.05.2019.god. Četvrti festivalski dan započeće radionicam za djecu koje će se održati u JU centra za rehabilitaciju slušanja i govora Banja Luka. U radionicama će uzeti učešća i štićenici Centra. Radionice će obuhvatiti sljedeće sadržaje: priprema tradicionalnih jela, farbanje i šaranje vaskršnjih jaja, crtanje na zadatu temu (narodno kolo, dijelovi narodne nošnje, vaskršnjih jaja, vezenje motiva zmijanjske pokrstice…..). Poslije održanih radionica ansambli odlaze na nastup u Gradišku.

Tabela br.3: U Gradišci će nastupiti sljedeći ansambli

NAZIV ANSAMBLA DRŽAVA MJESTO
ANIP Mladost RS Banja Luka
MFA „Dobczice“ Poljska Dobczice
KUD „Jovan Dučić” Srbija Nova Gajdobra
UU “Zlatni klas” RS Prnjavor
KUD „Strahoninec” Hrvatska Čakovec
KUD „Ribnik“ RS Previja
KUD „Petar Kočić“ RS Nova Topola

P E T I D A N
Nedelja 05.05.2019.god

U nedelju je planirano zatvaranje festivala kod partnera u projektu, KUD „Brio Rudar“ – Maslovare. Koncert će se održati u Maslovarama Domu kulture sa početkom u 19.30 časova.

U Maslovarama nastupiće sljedeći ansambli:

Tabela br. 7

Redni broj NAZIV ANSAMBLA DRŽAVA GRAD

  1. ANIP Mladost – domaćin festivala Republika Srpska Banja Luka
  2. MFA „Dobczice“ Poljska Dobczice
  3. RS Maslovare
NAZIV ANSAMBLA DRŽAVA MJESTO
ANIP Mladost RS Banja Luka
MFA „Dobczice“ Poljska Dobczice
KUD „Brio rudar“ RS Maslovare
KUD „Naši običaji“ RS Teslić
KUD „Usorski običaji“ RS Sivša Usora

Š E S T I D A N
Ponedeljak 05.05.2019.god.

Šesti dan je predviđen za povratak ansambala iz inostranstva kući poslije doručka.