Biografija ANIPA Mladost

ANIP „Mladost“ osnovano je 02.12.2000. godine. Trenutno broji 320 aktivnih članova koji rade u sekcijama folklora, narodnog orkestra, muške etno pjevačke grupe, ženske etno pjevačke grupe i udruženja žena. Ansambl na repertoaru ima 17 koreografija sa prostora Republike Srpske i susjednih država: Srbije, Makedonije i Crne Gore. Orkestar i vokalne grupe njeguju narodnu i izvornu muziku.
Do sada smo izveli oko 495 nastupa i koncerata na smotrama i festivalima folklora u: Italiji, Austriji, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, B i H, Srbiji, Crnoj Gori, Makedojini, Rumuniji, Poljskoj i Turskoj. Za originalan prokaz igara i melodija usledile su i nagrade:

– Makedoniji, 4 zlatne plakete i pehar
– Turska, zlatna plaketa
– Mrkonjić Grad, bronzana medalja za treće mjesto
– Novi Sad, zlatni Gran pri
– Novi Sad, zlatni Gran Pri kao ukupan pobjednik
– Banja Dvorovi, pozlaćena kruna
– Rumunija, zlatna riba
– Poljska, nagrada stručnog žirija za originalan prikaz igara sa teritorije BiH

ANIP „Mladost“ je organizator Međunarodnog festivala dječijeg folklora „Vaskršnji koncert“ koji je predviđen za djecu od 5 – 15 godina, a ove godine održaće se po 14-ti put. Festival je do sada ugostio 187 folkornih ansambala sa prostora Balkana i Evrope a od 2013.godine festival i KUD „Mladost“ su u punopravnom je članstvu svjetske Asocijacije folklora CIOFF®, Asocijacije koja okuplja 92 države Svijeta. Ovogodišnji festival uvršten je u jubilej obilježavanja 45 godina osnivanja CIOFF® i 70 godina osnivanja UNESCO.
Osnivači smo Sekcije mladih CIOFF® B i H, a naša članica folklornog ansambla Milica Ubović je predsjednik Upravnog Odbora ove Sekcije. ANIP „Mladost“ je član Skupštine CIOFF®, član je Skupštine SAKUD-RS i Upravnog Odbora SAKUD-RS.